Hvordan velge riktig SUP Brett?

Hvordan velge riktig Sup Brett

Hvordan velge riktig SUP Brett og hvilke brett passer deg best? Hydro-Force har mange forskjellige SUP brett i diverse størrelser og former. Skal du paddle i elven, bruke det til vindsurfing eller skaffe deg en ny hobby sammen med dine kompiser? Det finnes garantert et SUP brett som passer dine behov!

Når du skal kjøpe deg et nytt SUP brett er det viktig at du sjekker følgende:

 • Form – Formen betyr hvor rask brettet er.
 • Vektkapasitet – Jo mer den tåler i vekt, jo større er brettet.
 • Størrelse – Jo større brett, jo bedre balanse får du.
 • Kajakk – Kan du sitte mens du padler?
 • Farger – Her faller det litt utifra smak og behov.
 • Pris – Pris varierer fra brett til brett, dette er også en viktig faktor.

Hydro-Force Paddle Board Huakai Bestway

Former på Sup Brett 

Padlebrettets kropp spiller en stor rolle for hvordan brettet fungerer på vannet. De fleste Sup Brett har enten «All around» eller «Race» form. Det finnes også en håndfull modeller som kombinerer disse to til ett design.

Begge brettene passer både for nybegynnere og profesjonelle, men det er noen klare forskjeller som gjør dem bedre for noen aktiviteter enn andre. På grunn av dette, er det lurt å velge ut fra aktivitetene du planlegger å gjøre med Sup Brettet.

Sup Brett til alle aktiviteter

Et «All around» brett er flatt og bredt, liknende et surfebrett. Det er designet for å ligge oppå bølgene og være meget manøvrerbart. Fordelene med «All Around» brett: Det er tilpasset de fleste aktiviteter. Det er lettere å holde balansen, enklere å være flere på brettet og du har muligheten til å ta med deg hunden på turen.

«All around» brettet er et meget godt valg for deg som ønsker å gjennomføre fritids padling, surfing, oppreist yoga, rafting og kajakk. Legg merke til at noen brett også har innebygd sete dersom du f.eks ønsker å sitte mens du padler. Dette gjelder Oceana og Freesoul.

Padlebrett «Race» har en spissere nese i likhet med en kajakk eller kano. En fordel med «Race» brettet er at den krever mindre kraft fra padleren, noe som gjør at du kan reise lengre turer i høyere hastigheter. Noen padlere liker å bruke brettet til fitness padling, lengre turer og konkurranser.

Det er to brett som skiller seg ut på akkurat dette området. Den første som er avbildet heter: Fastblast Tech, så har vi et annet brett som er en kombinasjon av race og all around. Denne heter: Aqua Glider. Begge er gode brett å bruke samtidig som de flyter godt i vannet.

Fast vs. oppblåsbart Sup Brett

Når du skal kjøpe deg et Sup Brett er det viktig for deg å sjekke om brettet er fast eller oppblåsbar.

Oppblåsbart sup brett fra Hydro-Force

Faste Sup Brett

De fleste faste Sup Brett har en skumkjerne i ekspansiv polystyren pakket inn med glassfiber og epoxy. Dette er en relativt lett, varig og rimelig konstruksjon. Karbonfiber er et lettere og stivere alternativ, men det er også dyrere.

Sup Brett i hardplast er rimeligere, men også veldig tunge og ofte har en mangel på flere funksjonelle kvaliteter. Noen Sup brett har også implementert lett treverk for et flott design.

Paddle Board laget av tre

Hvorfor velge et fast Sup brett

 • Ytelse er din prioritet: Faste Sup brett gir den beste ytelsen på vannet. De går fortere, mer behagelig og krever mindre innsats enn ved et oppblåsbart Sup Brett. Hvis rask og langvarig padling er dine prioriteter, er et fast Sup Brett det rette for deg.
 • Du ønsker den perfekte størrelsen: Faste Sup Brett finnes i et bredt spekter av størrelser, slik at du har større sjanse for å finne det brettet som passer deg perfekt.
 • Viktig med god stabilitet: Et fast Sup Brett er noe stivere enn et oppblåsbart Sup Brett, noe som kan gi en mer stabil følelse, spesielt når du surfer på bølgene. Faste Sup Brett has også en tendens til å ligge lavere i vannkanten, noe som også skaper bedre stabilitet.
 • Du har en lagringsplass: Faste Sup Brett kan ta mye lagringsplass. Hvis du har et stort rom i garasjen og et kjøretøy å frakte brettet med, kan et fast padlebrett passe deg bra.

Oppblåsbart Sup Brett

Oppblåsbare Sup Brett er bygget med PVC-duker med drop-stitch materiale som skaper luftkjernen. De kommer med en pumpe for å blåse opp brettet, og en lagringsbag når brettet ikke er i bruk. 

Hydro-Force bag Sup Brett

Et oppblåsbart Sup Brett i høy kvalitet er designet til å bli fylt med 5-7 kg luft per kvadrattomme og burde føles ubøyelig når det er ferdig oppblåst.

Hvorfor velge et oppblåsbart Sup Brett

 • Du har begrenset lagringsplass: Hvis du bor i et lite hus eller en liten leilighet, har du muligens ikke nok plass til å lagre et fast Sup Brett. Oppblåsbare Sup Brett er kompakte når de er deflatert, og kan enkelt lagres eller fraktes på små steder som i
  et klesskap eller i bagasjerommet.
 • Du er ofte på farten: Hvis du må reise med bil eller fly for å komme dit du planlegger å bruke brettet, kan du enkelt ta med deg ditt oppblåsbare Sup Brett i bagasjen. De fleste oppbevaringsbagger har stropper for enkel bæring.
 • Du liker turer langs elven: Hvis du er på vei til en elv og ønsker å padle, kan du med høy sikkerhet ikke bruke et fast Sup Brett. Et oppblåsbart padlebrett er fortsatt tungt, men er et mye bedre alternativ enn et fast Sup Brett.
 • Du liker å rafte: I likhet med en kajakk eller en rafteflåte, vil et oppblåsbart Sup Brett være mer tilpasset å dunke smått mot steiner og trær enn et fast Sup Brett.
 • Du liker oppreist yoga: Du trenger ikke nødvendigvis å ha et oppblåsbart Sup Brett for å drive med oppreist yoga på sjøen, men de er som regel noe mykere enn faste Sup Brett, noe som gjør de mer komfortable for ulike positurer under yogaen.

Volum- og vektkapasitet på Sup Brett

Sup Brett Standup Paddle Board

Et Sup Brett må fungere for kroppsstørrelsen din. Hvis brettet ikke skyver vekk den riktige mengden vann for vekten din, vil du miste mye støtte og brettet vil føles ustabilt ut. Brettets volum- og vektkapasitet er to faktorer som påvirker hvor stabil du føler deg, og hvor bra brettet glir gjennom vannet.

Volum- og vektkapasitet blir beregnet ut fra brettets lengde, bredde og tykkelse. Produsentene kombinerer disse tre dimensjonene i forskjellige former, for å oppnå forskjellige ytelser.

Volum: Et sup brett volum, som oppgis i liter, gir en indikasjon av brettets evne til å flyte med vekt på det. Jo høyere volum, jo mer vekt kan brettet tåle. Du finner brettets volum oppgitt i spesifikasjonene.

Vektkapasitet: Hvert Sup Brett har en maksgrense på vekten som kan være på brettet, noe som oppgis i spesifikasjonene på kjøpssiden. Det er viktig å vite denne maksgrensen, for hvis du veier for mye vil brettet gå for lavt i vannkanten og være meget tungt å få fremover. Når du skal regne ut vektkapasiteten, må du samle all vekten du putter på brettet inkludert deg selv og eventuelt utstyr, mat og drikke.

Sup Brett lengde

Padlebrettets lengde spiller en stor rolle når det kommer til hvordan man skal håndtere brettet. Generelt går lange brett raskere enn korte brett, men korte brett er mer manøvrerbare.

Hydro-Force Sup Brett Huakai

Det er viktig å huske på hva du i utgangspunktet ønsker å bruke Sup Brettet ditt til når du bestemmer deg for hvilken modell du skal gå for.

Korte Sup brett (under 10 fot) er supre for surfing og for barn. Disse brettene har nærmest alltid høvlingsskrog. Korte brett er mer manøvrerbare enn lange brett, noe som gjør de perfekte for surfing, da man er avhengig av god kontroll over brettet. Sup Brett som er spesialdesignet for barn er ofte rundt 8 fot lange.

Sup Brett høyde del 1

Medium Sup brett (mellom 10 og 12 fot) er ideelle for allsidig bruk og for oppreist yoga. De fleste av disse brettene har høvlingsskrog, men noen gangen finner man forskyvningsskrog på denne lengden.

Sup Brett høyde del 2

Lange Sup brett (fra 12 fot og oppover) er supre for høy hastighet og lange turer. Majoriteten av brettene med denne lengden har forskyvningsskrog. De er raskere enn korte og medium brett, og de har en tendens til å holde en rettere linje på vannet. Hvis du er interessert i å padle i høy hastighet på lange turer, er et langt brett perfekt for deg.

Sup Brett størrelse høyde

Når du velger en lengde, er det hjelpsomt å forstå hvordan det relaterer seg til volum og vektkapasitet. Et lengre brett kan øke volumet og vektgrensen, noe som kan gjøre at det føles mer stabilt, og gjør det enklere å ha med ting ombord på brettet (bredde og tykkelse er også faktorer som påvirker volum og kapasitet; se seksjonene om disse lengre ned i denne artikkelen).

En siste viktig ting å ta i betraktning, er brettes lengde i forhold til transportmulighetene, lagringsplassen og avstanden å gå til stranden eller elven. Lengre brett er vanskeligere å bære, spesielt hvis det blåser.

Sup Brett bredde

Bredde er en annen viktig faktor som påvirker hvordan brettet yter på vannet. Et bredt brett vil alltid være mer stabilt enn et tynt et, men husk på at et bredere brett kan gå tregere og være vanskelig å padle med. Vanligvis lages padlebrettene med bredder på mellom 60 til 90 cm for å tilfredsstille forskjellige behov. Når du velger hvor bredt ditt Sup Brett skal være, tenk på hva slags type padling du ønsker å gjøre, din kroppstype og ditt ferdighetsnivå.

Padleform: Hvis du skal dra på lange turer som krever ekstra utstyr som f.eks. et telt, mat eller en kjølebag, så kan du velge et bredere brett for å få mer lagringsplass ombord. Det samme gjelder hvis du liker å gjøre oppreist yoga, et brett som er 90 cm bredt eller bredere vil gi deg mer plass og stabilitet. Tynnere brett vil på den andre siden være raskere og mer manøvrerbare, noe som gjør dem ideelle for surfere og racere.

Kroppstype: Prøv å matche padlebrettets bredde med kroppstypen din. Naturligvis vil en liten person gå for et tynnere brett. Dette er grunnet at en mindre person finner lettere balansen på et tynnere brett, der vil en stor person slite. Hvis du setter en liten person på et bredt Sup Brett vil den slite med å nå ut til sidene for å padle i vannet, noe som resulterer i en ueffektiv økt.

Ferdighetsnivå: Hvis du har padlet en god del, er du trolig komfortabel på et tynt og raskt Sup Brett. Er du helt ny med padling, vil et brett med ekstra bredde gjør at du føler deg tryggere og mer stabil under padlingen.

Kahawaii Sup Brett paddleboard

I likhet med lengde påvirker bredden det totale volumet og vektkapasiteten, så du må velge den riktige bredden med dette i bakhodet. Eksempelvis, hvis du har funnet den riktige lengden basert på hva slags padling du skal drive med, kan du velge en bredde som gir deg det riktige volumet og er tilpasset vektkapasiteten.

Tykkelse på Sup Brett

Etter du har funnet brettet med den riktige lengden og bredden tilpasset etter måten du vil bruke Sup Brettet på er det viktig å ta brettets tykkelse i betraktning. Den viktigste grunnen til å tenke over brettets tykkelse er rett og slett fordi dette også påvirker brettets volum og vektkapasitet. Hvis du ser på to brett med samme lengde og bredde, men med forskjellig tykkelse, vil det tykkeste brettet ha mer volum enn det tynne, og jo mer volum jo mer vekt tåler brettet.

Her er hvordan tykkelsen kan påvirke padleturen: Du har fastsatt at du vil ha et langt og tynt brett med forskyvningsskrog for å kunne holde en høy hastighet på flatt vann. Hvis du er en liten person, vil et tynt brett hjelpe deg med å holde volumet lavt så det til yte til sitt beste etter forholdene.

Padlebrettets finne

En finne bistår med manøvrering og stabilitet på et Sup brett. Generelt sett gir større finner med bredere baser og en lang spiss en rettere linje og gir mer stabilitet enn finner som er mindre.

Sup Brett finne fra Hydro-Force

På den andre hånden vil en mindre finne sørge for bedre manøvrering. De fleste finner er avtakbare, så du kan bytte ut finnen og lagre den når den ikke er i bruk. Det finnes mange forskjellige måter produsentene lager de forskjellige finnene, og noen populære er:

Enkel finne: Mange Sup Brett kommer med en enkel finne med en boks til finnen så den kan oppbevares trygt. Den enkle finnen holder en god linje og har minimal motstand, noe som gjør den til et godt alternativ for padling på flatt vann.

3-finne oppsett: Også kalt thruster på engelsk. Denne finnen er rund, med 3 finner innebygd og gjør det enkelt å holde god kontroll under surfing. De tre finnene har vanligvis samme størrelse.

2+1 oppsett: Denne konfigurasjonen inkluderer en større midtfinne med en mindre finne på hver side av seg. Dette er et vanlig oppsett for Sup brett som er designet for surfing.

Finner for oppblåsbare Sup Brett: Oppblåsbare padlebrett kan ha hvilken som helst av finnene som forklares over. Det som skiller de er at de enten kommer som bøyelige gummifinner som er festet til brettet eller som avtakbare ubøyelige finner.

Padlebrettets tilbehør:

Uansett hvordan du planlegger å bruke padlebrettet ditt, så kan det alltids være lurt med enkelte tilbehøret som eksempelvis:

Bungee-stropper: Noen ganger er disse festet på både fronten og brettets bakside, og hjelper med å kunne feste f.eks. bagasje, klær, mat og drikke.

Lagringsplass Sup Brett Hydro-Force

Etter du har kjøpt et Sup Brett trenger du noen viktige ting du trenger for å kunne nyte padlingen til dets beste:

En padleåre: Denne ser litt ut som en utstrekt kanoåre, med et blad formet etter en dråpe. For å få den riktige lengden på padleåren, skal den rekke deg opp til vristen din når du står med åren opp foran deg og hever armen over hodet.

Hydro-Force Sup Brett åre

Redningsvest: I mange land, inkludert Norge, er det påbudt med redningsvest når man ferdes på vannet. Det er viktig for din egen sikkerhet, og kan redde liv når man minst venter det.

Kano Sup Brett Paddleboard Freesoul

Riktig bekledning: For kjølige forhold kan det være lurt med en våtdrakt, slik at du unngår hypotermi når du faller uti vannet. Ved mildere forhold kan shorts og en T-skjorte være nok. Det er viktig at det ikke er for tungt, og kan tørke fort.

Bånd: Dette selges vanligvis separat, men på Hydro-Force får du det inkludert i alle Sup brettene. Slik sikkerhetsbånd er viktig å ha på dersom du skulle falle i vannet og miste brettet. 

Sikkerhetsbånd til Sup Brett

Bilstativ: Med mindre du har et oppblåsbart Sup Brett, trenger du trolig en måte å transportere padlebrettet ditt på. Det finnes spesifikke bilstativ som er designet for å festes på forskjellige bilmodeller. Det går også an å bruke stropper for å feste padlebrettet, men det holder dårligere på det flate brettet.

Legg igjen en kommentar